Läs mer om våra altanbyggen

Altanbygge

Altanbygge

Kostnaden för en altan ökar och minskar dels med storleken och dels med tillvalen. Ska du exempelvis ha ett tak över eller ett vindskydd i ena änden så måste grundkonstruktionen förstärkas, vilket ger en högre kostnad eftersom det blir mer material och fler arbetstimmar.

Å andra sidan måste du inte bygga taket samma år. Du kan säga till snickaren att förstärka för ett framtida tak, men låta bygga själva taket flera år senare. På så sätt slipper du ha en för ranglig konstruktion den dagen du vill montera taket, och snickaren behöver inte göra ingrepp i själva altankonstruktionen.

Kvadratmeterpriset blir också något lägre ju större altan du bygger och förhållandet fungerar även tvärtom.

– Kvadratmeterpriset minskar när du bygger större. Virket är ju en volymfråga, men när hantverkaren väl är på plats spelar det ingen roll om regeln är 2 eller 3 meter. Att ta dit en schaktmaskin kostar men att schakta 15-25 kvadrat istället för 10 påverkar inte priset nämnvärt. Sådana faktorer gör att kvadratmeterpriset minskar ju större du bygger.

Enligt hans erfarenhet ligger en standardaltan på cirka 1 000 kronor per kvadratmeter. Men ovanstående faktorer påverkar priset och du måste ta hänsyn till både hur du tänkt använda altanen, hur stor du vill ha den och hur tomten ser ut. Har du till exempel sank mark så måste det schaktas djupare och då krävs det mer material för att fylla upp vilket ökar kostnaden.

En ytterligare faktor som påverkar priset är materialvalet på själva golvet. Tryckimpregnerad trall är både billigast och vanligast som trädäck. Dyrare alternativ är exempelvis ädelträ som t ex sibirisk lärk.

– Ädelträ är sällan behandlat, det är ett hårdare och tätare material där man använder träets naturliga egenskaper som behandling. Alla ädelträsorter är dyrare per kvadratmeter, det är nog det dubbla priset och därtill. Det finns även värmebehandlat vanligt virke, som furutall. Den är dyrare men snyggare för den får en mer brunaktig färg. Sedan finns även trall i kompositmaterial som är en helt och hållet oorganisk produkt.